Ανάδειξη των Λιμνών Βόλβη & Κορώνεια

Ανάδειξη των λιμνών Βόλβη & Κορώνεια

Ο Νομός Θεσσαλονίκης είναι προικισμένος με όλα τα γεωμορφολογικά μοτίβα. Ορεινοί όγκοι, παραλίες, κάμπος και λίμνες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Η λίμνη Κορώνεια (επίσης λίμνη Αγίου Βασιλείου ή Λαγκαδά) έχει συρρικνωθεί λόγω μη ορθολογικής χρήσης των υδάτων και έχει υποστεί σημαντική ρύπανση από παλιές ρυπογόνες παραλίμνιες βιοτεχνικές / βιομηχανικές δραστηριότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία της λίμνης.

Η λίμνη Βόλβη είναι η δεύτερη σε μέγεθος φυσική λίμνη της Ελλάδας, με έκταση 68.000 στρέμματα και μέγιστο βάθος τα 20 μέτρα. Αποτελεί άριστο υδροβιότοπο.

Ωστόσο, οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, παρά την απαράμιλλη ομορφιά τους, δεν έχουν αναδειχθεί επιτυχώς για να προσφέρουν τα αναπτυξιακά οφέλη τους.

Οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης μπορούν σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης των λιμνών να καταλήξουν σε ήπιες οικονομικές δραστηριότητες (που θα πρέπει να επιτραπούν τουλάχιστον στη λίμνη Βόλβη) και να αιτηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άρση των απόλυτων απαγορεύσεων για αυτές.

Τέτοιες δραστηριότητες πρέπει – μεταξύ άλλων – να είναι:

  • Να επιτρέπεται η καθέλκυση μικρών σκαφών αναψυχής με ταυτόχρονη κατασκευή σύγχρονης ξύλινης προβλήτας (& πλωτών εξεδρών) στα παραλίμνια χωριά Μικρή Βόλβη, Μεγάλη Βόλβη και Λουτρά Βόλβης (μπορεί να τεθεί όριο στον αριθμό των σκαφών). Με αυτό τον τρόπο πολλοί πολίτες του Νομού Θεσσαλονικης θα έχουν τη δυνατότητα πιο ενεργούς σχέσης με τη λίμνη, τη χλωρίδα και την πανίδα της. Η λίμνη θα θυμίζει τις λίμνες του ευρωπαϊκού βορρά που πάρα πολλοί απολαμβάνουν με ιδιόκτητα σκάφη.
  • Να επιτρέπεται η καθέλκυση συγκεκριμένου αριθμού σκαφών που θα πραγματοποιούν τουριστικό περίπλου της λίμνης.
  • Να επιτραπεί η εγκατάσταση ξύλινης προβλήτας και πλαρφόρμας αποθήκευσης κωπηλατικών σκαφών στη Μικρή / Μεγάλη Βόλβη. Μια τέτοια κατασκευή θα επιτρέψει την αξιοποίηση της λίμνης για προπόνηση κωπηλατών από τη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίηση αγώνων κωπηλασίας.

 

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Περιβάλλον & Ενέργεια, Τουρισμός

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top