Ανακύκλωση με Data Analysis & Πριμοδότηση Γειτονιάς

Ανακύκλωση με Data Analysis & Πριμοδότηση Γειτονιάς, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Στην Ελλάδα παράγουμε περίπου 5 εκατ. τόνους αστικών απορριμάτων το χρόνο. Σχεδόν το 80% αυτών (4 εκ. τόνοι) καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% (σχεδόν 1 εκ. τόνοι) ανακυκλώνονται.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι σχεδόν 3 εκ. τόνοι απορριμάτων (το 60% του συνόλου) αποτελούν ανακυκλώσιμα ή βιοαποικοδομήσιμα υλικά που μπορούν να παράγουν οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον. Αυτά σήμερα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ με συνολικό κόστος μεταφοράς που αγγίζει τα € 140 εκ, ενώ η προστιθέμενη αξία τους που χάνεται υπολογίζεται σε €150 εκ.

Προτείνεται η συνεργασία Δήμων μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για την υιοθέτηση της τεχνολογικής πλατφόρμας Zerocycle για το Νομό Θεσσαλονίκης:

 • Με την πλατφόρμα Zerocycle, αναλύονται δεδομένα που αφορούν στην παραγωγή σκουπιδιών και στον όγκο ανακυκλώσιμων ανά γειτονιά και Δήμο. Προκύπτουν λοιπόν συνεχώς επικαιροποιημένες αναφορές για τη συμπεριφορά γειτονιάς/Δήμου σχετικά με το βαθμό ανακύκλωσης.
 • Αυτές τις αναφορές θα παραδίδουν ηλεκτρονικά οι ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλωσίμων στους Δήμους που εξυπηρετούν.
 • Στη συνέχεια, οι Δήμοι στέλνουν ηλεκτρονικά (email με αυτοματοποιημένη διαδικασία) σε κάθε κατοικία την αναφορά, ώστε να καθίστανται όλοι οι πολίτες ενήμεροι και να προτρέπονται σε περισσότερη ανακύκλωση. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, ο κάθε Δήμος μπορεί να ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του στον δημοτικό (ηλεκτρονικό και έντυπο) τύπο τις επικαιροποιημένες ανά μήνα αναφορές για τη συμπεριφορά γειτονιάς/Δήμου σχετικά με το βαθμό ανακύκλωσης.
 • Προτείνεται, σε επίπεδο εκάστου Δήμου του Νομού Θεσσαλονίκης, η καθιέρωση επιβράβευσης της Γειτονιάς που αναλογικά ανακυκλώνει περισσότερο ανά μήνα με έκπτωση στα δημοτικά τέλη ως κίνητρο.

Ο προτεινόμενος νέος τρόπος καθορισμού του Ταχυδρομικού Κώδικα στο Νομό Θεσσαλονίκης μπορεί να βοηθήσει δραστικά σε αυτόν τον τομέα (δες πρόταση για ΝΕΑ κατάρτιση Ταχυδρομικών Κωδικών).

Παράλληλα, επειδή η προσπάθεια πολλών πολιτών να ανακυκλώνουν υπονομεύεται από ανεύθυνους / ανενημέρωτους πολίτες που ρίχνουν στους μπλε κάδους βιολογικά απορρίμματα, θα πρέπει να εξατομικευτεί η εικόνα που θα έχουν οι δημοτικές αρχές για την ανακυκλωτική συμπεριφορά κάθε κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να δομηθούν και να ακολουθηθούν και εξατομικευμένες πολιτικές κινήτρων και ποινών.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Παιδεία & Πολιτισμός, Περιβάλλον & Ενέργεια

Κοινοποίησε | Share

Responses (2)

 1. Ιωάννης Γ Κρυστάλλης
  18 Ιανουαρίου 2018 at 11:38 · Απάντηση

  Καλημέρα!
  Δεδομένου του γεγονότος ότι η συστηματική προσπάθεια πολλών κατοίκων να ανακυκλώνουν σαμποταρεται από άλλους ανεύθυνους που ρίχνουν στους μπλε κάδους και βιολογικά απορρίμματα, θα πρέπει να εξστομικευτει η εικόνα που θα έχουν οι αρχές και τα οφέλη και οι ποινές.
  Ο κάθε χρήστης να έχει μια μοναδική κάρτα χρήστη, η οποία θα μπορούσε να είναι και η χρεωστική κάρτα του, ο αριθμός της οποίας θα είναι κολλημένος και στη σακούλα με τα απορρίμματα ή τα ανακυκλώσιμα.
  Από τα στοιχεία αυτά θα τεκμαίρεται ποιος πετάει τί και πού και αντίστοιχα θα πιστώνεται στην κάρτα του τα οφέλη ή θα χρεώνεται την ποινή.
  Με Εκτίμηση
  Ιωάννης Γ Κρυστάλλης.

 2. Κώστας Ευθυμίου
  18 Ιανουαρίου 2018 at 12:30 · Απάντηση

  Ιωάννη ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και τις ιδέες σου! Καταγράφονται και δημοσιεύονται!

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top