Εκμετάλλευση Απορριμμάτων

Εκμετάλλευση Απορριμάτων, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Στην Ελλάδα παράγουμε περίπου 5 εκατ. τόνους αστικών απορριμάτων το χρόνο. Σχεδόν το 80% αυτών (4 εκ. τόνοι) καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% (σχεδόν 1 εκ. τόνοι) ανακυκλώνονται.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι σχεδόν 3 εκ. τόνοι απορριμάτων (το 60% του συνόλου) αποτελούν ανακυκλώσιμα ή βιοαποικοδομήσιμα υλικά που μπορούν να παράγουν οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον.

Αυτά σήμερα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ με συνολικό κόστος μεταφοράς που αγγίζει τα € 140 εκ, ενώ η προστιθέμενη αξία τους που χάνεται υπολογίζεται σε €150 εκ.

Ο σχεδιασμός του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων είναι σωστός.

Ήδη, τα προγραμματισμένα έργα προβλέπουν τη μελλοντική ενεργειακή αξιοποίηση του 40% των απορριμμάτων.

Παραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας

Ωστόσο, οφείλουμε να ξεφύγουμε οριστικά από λύσεις ταφής απορριμμάτων στο σχεδιασμό της διαχείρισης για την περίοδο 2030+.

Σημαντική προϋπόθεση για τη βέλτιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων αποτελεί η αποτελεσματική συγκομιδή με διαχωρισμό στην πηγή για εύκολη ανακύκλωση (δες την πρόταση για ένα νέο τρόπο αποκομιδής απορριμμάτων εδώ και για σύγχρονη ανακύκλωση με ανάλυση δεδομένων και πριμοδότηση γειτονιάς εδώ).

Παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από τα σκουπίδια (ανανεώσιμη πηγή) πρέπει να είναι ο στόχος.

Μάλιστα, η θερμότητα μπορεί να παρέχεται και με έκπτωση στους κατοίκους που θα γειτνιάζουν στις μελλοντικές μονάδες τέτοιας διαχείρισης, ως κοινωνικό ανταποδοτικό ευεργέτημα.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Περιβάλλον & Ενέργεια, Υποδομές

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top