Παραλιακό Μέτωπο

Παραλιακό Μέτωπο, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Η ενοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου από την Αγία Τριάδα μέχρι το Καλοχώρι είναι ιδέα 3 και πλέον δεκαετιών. Υπο-έργα και δράσεις έχουν κατά καιρούς υλοποιηθεί, με χαρακτηριστικότερη την πρόσφατη, σαφή αναβάθμιση του μετώπου από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το Λευκό Πύργο.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, να αποφεύγουμε φαραωνικές προσεγγίσεις και να επικεντρωνόμαστε σε υλοποιήσιμα σχέδια με ορατό αναπτυξιακό πρόσημο, η αξιοποίηση του συνολικού παράκτιου μετώπου πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί ως ενιαίο ή αρμονικά ενοποιημένο έργο εντός των επόμενων 40 ετών.

Ωστόσο, η δρομολόγηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) από την Περιφερεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους δήμους ανοίγει τουλάχιστον το δρόμο για αναβάθμιση τμημάτων του μετώπου.

Άλλωστε, κανένα σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο δεν θα αποκτήσει ποτέ ορίζοντα ενιαίας υλοποίησης, όσο διαχωρίζει κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική άβυσσος τα επιμέρους τμήματά του.

Περιβαλλοντική & Αισθητική Αναβάθμιση Δυτικού Μετώπου

Συνεπώς, όσοι κρατικοί ή ευρωπαϊκοί πόροι διατεθούν θα πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθυνθούν στους δήμους Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης με βασική μέριμνα την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του δυτικού μετώπου, το οποίο υφίσταται δυσανάλογη περιβαλλοντική επιβάρυνση δεκαετιών και βιώνει συνθήκες απόλυτης υποβάθμισης και παρακμής.

Μόνο μετά από μια ικανοποιητική αναβάθμιση αυτών των τμημάτων θα καταστεί δελεαστική η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε παρεμβάσεις αξιοποίησης του δυτικού παράκτιου μετώπου.

Ιδιωτική Πρωτοβουλία

Η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρέπει να προβλέπεται σε κάθε σχεδιασμό αξιοποίησης των τμημάτων του μετώπου.

Ιδιαίτερα το ευρύ τμήμα που ξεκινά από την παραλία Θεσσαλονίκης και καταλήγει στην Αγία Τριάδα είναι εκείνο που μπορεί να δεχθεί (ρεαλιστικά) επενδύσεις σε μαρίνες, τουριστικά έργα και χώρους εστίασης εντός των επόμενων 2 δεκαετιών.

 

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Περιβάλλον & Ενέργεια, Τουρισμός, Υποδομές

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top